Verstandige keuzes maken voor de begroting van Dijk en Waard
Algemene beschouwingen bij de kadernota
Het zijn roerige tijden in de wereld. Er is oorlog dichtbij in Oekraïne en verder weg in Gaza en Soedan. Er zijn 117 miljoen mensen op de vlucht en dat aantal neemt alleen maar toe. Niet alleen door oorlog, maar ook door de ontwikkeling van het klimaat. Het is slecht gesteld met de godsdienstvrijheid in de wereld. 1 op de 7 christenen kunnen niet in vrijheid leven.
Onze problemen lijken in dat licht veel kleiner, maar ook in ons land maken veel inwoners zich zorgen. Het vertrouwen in de overheid is wankel en wat kunnen wij daaraan doen?
Op 2 juli werd het nieuwe kabinet geïnstalleerd. Er is een hoofdlijnenakkoord dat ons kansen biedt, maar ons ook zorgen baart. Wat gaat de uitwerking ervan betekenen voor onze inwoners en voor de financiën van onze gemeente?
Mooie initiatieven in de gemeente
Gelukkig zien we in onze gemeente veel mooie maatschappelijke initiatieven en activiteiten. Zo staan elke week veel inwoners vroeg in de ochtend klaar om het sporten van onze kinderen mogelijk te maken. Een ondernemer kiest ervoor om iemand die het moeilijk heeft een kans te geven om bij hem aan het werk te gaan. Kerken nemen het initiatief om inwoners te ondersteunen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een buurtkastje of het bieden van onderdak voor de voedselbank. Ook zorgen vele mantelzorgers elke dag liefdevol en trouw voor hun naaste. En dat vaak al jarenlang.
Bovenstaande initiatieven zijn willekeurige voorbeelden waarbij de gemeente een verantwoordelijkheid heeft om die activiteiten te faciliteren dan wel te ondersteunen. Zo zorgen we ervoor dat we een leefbare gemeente blijven en dat onze inwoners en organisaties zich kunnen blijven inzetten om er samen wat van te maken hier in Dijk en Waard.
Een plek om te wonen
Het inwoneraantal Dijk en Waard stijgt nog steeds. Dat is een van de redenen waarom wij nog steeds blijven bouwen. Niet alleen duurdere woningen, maar juist ook woningen voor onze inwoners met een kleine portemonnee. Voor onze kinderen die nu nog vaak op zolder bij hun ouders wonen. Ook zijn er zorgcomplexen gekomen, zoals het Middelwechhuis en Het Raadhuis. Zo maken we werk van onze ambitie om voor iedereen een plek te maken waar hij of zij kan wonen.
Knarrenhof
Veelvuldig wordt er gevraagd om een knarrenhof, een gemeenschap voor ouderen die zelfstandig willen wonen. Kunnen we dat als gemeente komend jaar niet oppakken? Want het leveren van zorg aan ouderen wordt door de stijgende personeelstekorten steeds lastiger. In de praktijk blijkt dat deze vorm van wonen het welzijn en de onderlinge zorg sterk stimuleert.
Keuzes maken
Vanaf 2026 dreigen er grote financiële tekorten voor gemeenten. Vanwege deze ravijnjaren moeten we de komende tijd keuzes maken in onze ambities. Voor de ChristenUnie is het uitgangspunt dat de onroerendezaakbelasting (OZB) alleen met de inflatie wordt verhoogd. Wij willen de bezuinigingsvoorstellen die het college in de begroting meeneemt, kunnen beoordelen op de impact voor onze inwoners en organisaties. Alleen dan kunnen we een goede afweging maken tussen de gevolgen van mogelijke bezuinigingen en een eventuele lichte verhoging van de OZB.
Het is niet nodig om het hele tekort in de begroting te dichten door middel van bezuinigingen. Dit voorkomt dat belangrijke voorzieningen voor onze inwoners gesloten zouden moeten worden. We hebben een plek nodig om te wonen, maar zeker ook een plek om te leven in Dijk en Waard.
Belangrijke voorzieningen behouden
Voor de ChristenUnie zijn de zwembaden, bibliotheken, buurthuizen en sociale voorzieningen voor de kwetsbare inwoners belangrijk. We willen die zo min mogelijk wegbezuinigen. Als we dan een keuze moeten maken dan zouden wij nu eerder kiezen voor een sobere maar doelmatige aanpassingen van de raadzaal.
Met het oog op de begroting willen wij dat alle gevolgen van voorgestelde bezuinigingen in beeld worden gebracht. Zodat wij bij de begroting goede keuzes kunnen maken. Wij vragen het college of het dat kan toezeggen.
Aandachtspunten van de ChristenUnie
De komende tijd blijft de ChristenUnie aandacht vragen voor bestrijding van eenzaamheid, kansen voor kwetsbare inwoners, biodiversiteit, knarrenhofjes, fietsvoorzieningen en de problemen met de capaciteit van het elektriciteitsnet. Iedereen moet mee kunnen doen. Daarom zijn wij blij dat de pilot armoedebeleid nog twee jaar door kan gaan. Dan hebben we goed zicht op wat werkt en wat minder effect heeft.
Spoortunnel en Zuidtangent
Eindelijk gaat de schop in de grond om de spoortunnel te maken. Het zal de komende tijd wel afzien worden voor onze inwoners en ondernemers als de Zuidtangent maanden dicht gaat. Tegelijkertijd wordt dan een van de meest onveilige kruisingen aangepakt.
Kernen en buurten
De identiteit van de kernen en buurtschappen moeten we blijven behouden en waar mogelijk versterken. Mensen kiezen er bewust voor om daar te gaan wonen en nemen verantwoording voor hun buurt wat ten goede komt aan voorzieningen zoals sport.
Wijsheid nodig
Bij het bespreken van de begroting gaan we het hebben over mogelijke bezuinigingen. Daar hebben we als raad en college wijsheid voor nodig. Wij kunnen dit alles niet allemaal zelf. Daar hebben we de zegen bij nodig van onze hemelse Vader. Die zegen wensen wij iedereen van harte toe.