In een drugsvrije samenleving is geen ruimte voor legale wietteelt
Standpunt ChristenUnie over Rijks-Experiment Gesloten Coffeeshopketen
De ChristenUnie blijft tegen het legaal telen van cannabis in Dijk en Waard. Samen met de fractie van Senioren Dijk en Waard stemden we tegen het voorstel om door te gaan met deelname aan het Rijks-Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Wiet is en blijft een verboden middel en slecht voor de gezondheid. Wij zijn voorstander van een drugsvrije samenleving.
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft ervoor gekozen om het experiment met legaal cannabis telen door te laten gaan. In 2019 heeft het college van de voormalige gemeente Heerhugowaard besloten mee te doen aan Rijks-Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Dit experiment houdt in dat landelijk 10 telers worden aangewezen die legaal geproduceerde cannabis gaan leveren aan coffeeshops in 10 gemeenten. Omdat het college wilde weten of de raad van de nieuwe gemeente Dijk en Waard ook achter dit experiment staat, is het voorstel in oktober opnieuw aan de raad voorgelegd. Het plan is om in het Altongebied bij de Noord een teeltfaciliteit voor cannabis te bouwen. Daarvoor is een intentieovereenkomst gesloten met Arista. Dit bedrijf staat momenteel nog op een wachtlijst van de overheid.
Dubbele boodschap
De ChristenUnie is principieel tegenstander van het zelf telen van wiet door gemeenten en is zeer kritisch over experimenten hiermee. Wiet is en blijft een verboden middel en bovendien slecht voor de gezondheid en kan verslavend zijn. In canabisrook zitten ook minstens zo veel schadelijke stoffen als in tabaksrook. In het Preventieakkoord zijn maatregelen genomen om roken en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan. Door tegelijkertijd het wietgebruik te gedogen geeft de overheid een dubbele boodschap af. Door het telen van wiet toe te staan, kan het lijken dat het wel meevalt met de gevaren. Het maakt de drempel lager om te gaan gebruiken. Want de overheid keurt cannabis toch goed?
Drugscriminaliteit
Wanneer wij ons als gemeente Dijk en Waard mengen in een markt die tot in haar vezels verbonden is met criminaliteit begeven wij ons op glad ijs. Het wietexperiment is in eerste plaats bedoelt om een veiligheidsvraagstuk op te lossen. De verwachting is dat de criminaliteit die met wietteelt te maken heeft, zal afnemen wanneer coffeeshops op een veilige manier voorzien kunnen worden van legale cannabis. Maar klopt dit wel? In Canada heeft men al een aantal jaren ervaring met het legaliseren van de teelt en verkoop van cannabis. Daar blijkt dat de drugscriminaliteit niet is verminderd.
Veiligheid
We zijn dan ook bezorgd wat de gevolgen zijn van dit experiment voor de openbare orde en veiligheid. Worden de ondermijnende activiteiten juist niet groter als wij als gemeente meedoen aan dit experiment? Is er voldoende capaciteit bij politie en handhaving om toe te blijven zien op dit experiment? En wat vinden de inwoners van De Noord zelf van het plan om wietteelt in hun omgeving toe te staan? Veel vragen waar we nog geen antwoord op hebben gekregen.
Stemming
Tijdens de behandeling van het voorstel begin oktober, hebben alle partijen hun visie gedeeld en toen bleek al dat de meerderheid voor zou zijn. Toch werd het een bespreekpunt voor de raad een week later. Alleen namens ChristenUnie en Senioren Dijk en Waard is er een reactie gegeven voorafgaand aan de stemming. Uiteindelijk waren er 5 tegenstemmen (3 raadsleden Senioren Dijk en Waard en 2 raadsleden ChristenUnie). Voor waren 31 raadsleden (1 raadslid was afwezig).